Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE)

TRE® is een methode om diepliggende spanning in het lichaam, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.

Spontane trillingen en bewegingen van het lichaam zijn een natuurlijke reactie op een intense gebeurtenis of bij hevige stress. De spanning die is ontstaan wordt dan losgelaten en het lichaam keert weer terug naar een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk zien we dit ook bij o.a. vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden waarvan hun flanken trillen.

Vaak echter heeft trillen voor ons een negatieve betekenis (zoals een teken van onzekerheid of controleverlies) en hebben we geleerd om deze natuurlijke reactie te onderdrukken. Door het ontladen niet toe te laten kunnen we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en opbouwen, wat kan leiden tot chronische spanning. Hierdoor blijven lichaam en geest in een staat van alertheid en verkramping.

Chronische stress
Veel mensen ervaren chronisch stress. Soms zijn we daar zo aan gewend dat we het niet eens meer bewust als stress ervaren. Chronische stress houdt in dat er continu stresshormonen in het lichaam aanwezig zijn en dat het zenuwstelsel zich langdurig in een staat van vechten-vluchten-bevriezen bevindt. Als deze fysieke spanning geen uitweg vindt door beweging, wordt de stress opgeslagen in onze spieren, met name in de spierbindweefsels. Dit kan leiden tot chronische spanning, vastzittende reactiepatronen, ondefinieerbare klachten, pijn, ziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem. Met TRE kun je het patroon van chronische stress doorbreken.

Dr. David Berceli, de grondlegger van TRE, was jarenlang actief als hulpverlener en trauma-expert in rampgebieden. Hij onderzocht hoe het menselijk lichaam reageert bij stress en ontdekte dat trillingen en bewegingen van het lichaam belangrijk zijn om spanning in het lichaam los te laten en de rust in het zenuwstelsel te herstellen (= natuurlijke herstelreflex). De spiertrillingen die je met TRE zelf op gang brengt (m.b.v. een serie fysieke oefeningen), worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren.

TRE kan gebruikt worden als een methode voor gezonde stressregulatie en zelfzorg. Wanneer je TRE op een goede manier aanleert, waarbij je ook leert om het ontladingsproces te remmen/stoppen (= zelfregulatie), kun je het naar behoefte zelf gebruiken.
Voordat je zelfstandig aan de slag gaat, is het raadzaam om 2 à 4 individuele sessies onder begeleiding van een TRE provider te doen. Dan heb je vaak de basis van TRE ervaren en voldoende ervaring om het lichaam thuis in veiligheid te laten ontladen.

Voordelen die mensen ervaren door het beoefenen van TRE
meer:
ontspanning
emotionele veerkracht
 goede slaap
energie en uithoudingsvermogen
flexibiliteit
● gezonde spijsvertering en stoelgang
ruimte voor verwerking van trauma
minder:
stress
zorgen en angst
conflicten
symptomen van PTSS
pijnlijke spieren, bijv. rugpijn en nekpijn
hoofdpijn
last van chronische medische aandoeningen
vastzitten in oude patronen

Dit animatiefilmpje bevat een korte uitleg over TRE.


Bron: TRE Nederland (https://tre-nederland.nl), TRE internationaal (https://traumaprevention.com)

Contact:

info@psychologiepraktijkkoster.nl
06-82159240

Leef Schiedam
Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam


Werkdagen: maandag(ochtend), afwisselend dinsdag-/donderdagochtend