Therapie

De behandelingen die ik aanbied zijn kortdurend (gemiddeld 8 tot 12 gesprekken) en gebaseerd op (een combinatie van) de volgende behandelmethoden:

EMDR (in de natuur)
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een ingrijpende ervaring. Na een ingrijpende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis kun je deze verwerken of je kunt vastlopen in de verwerking.

Vastlopen in de verwerking kan ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen, soms merk je dat je je anders voelt of dat je anders op je omgeving reageert. Deze veranderingen kunnen heel duidelijk zijn, maar gaan vaak ook heel sluipenderwijs. Soms zijn er anderen in je omgeving die je erop wijzen. Vaak merk je dat je je niet goed voelt, maar je realiseert je wellicht niet dat deze veranderingen bij jezelf te maken hebben met wat je hebt meegemaakt. Het kan ook zijn dat de ingrijpende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten, zoals angst, somberheid of slaapproblemen.

Wanneer het verwerkingsproces alsnog op gang komt kun je merken dat de herinnering minder intens gaat voelen en dat de emotionele lading ervan afneemt. Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan wat je hebt meegemaakt terug te denken. In veel gevallen veranderen tijdens een EMDR behandeling ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Vaak wordt er een gevoel van meer ruimte ervaren. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een plek krijgt, geïntegreerd wordt in je levensgeschiedenis.
 

"EMDR is een krachtige methode om de impact van nare gebeurtenissen te verminderen. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst, verdriet, schaamte of schuld. Je kunt je weer vrijer voelen en meer genieten van het leven."

(Francine Shapiro, grondlegger EMDR)

 

Meer informatie over EMDR kun je vinden in deze folder en op de website van de Vereniging EMDR Nederland (VEN).
 

Mindfulness (in de natuur)
Mindfulness is een training in aandacht. Je leert bewust aandacht te geven aan het huidige moment en het accepteren van wat je ervaart, zoals gedachten en gevoelens, zonder oordeel. Hierdoor kun je meer afstand van je gedachten krijgen en minder worden meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Ook leer je je gevoelens toe te laten zonder er door overweldigd te raken of ze juist weg te drukken.

Door mindfulness te beoefenen train je als het ware je bewustzijn. Je wordt je bewust van je "zijn". Wat je voelt, ervaart, ziet. Je kunt meer innerlijke rust ervaren, beter leren voelen en meer opmerkzaam worden van wat er in jou speelt. Ook kun je meer mogelijkheden zien en ruimte voelen om je eigen keuzes te maken. En als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen. Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug.

De betekenis van Mindfulness (volgens Jon Kabat-Zinn) is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk)

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt later zelf kiezen welke oefeningen je op dat moment fijn vindt. Zo kan mindfulness een manier van leven en een onderdeel van je dagelijkse routine worden.


Door het beoefenen van mindfulness kun je o.a. het volgende gaan ervaren:
Bewuster leven
Beter slapen
Meer energie
Je rustiger voelen
Meer ontspanning
Betere concentratie
Meer zelfbewustzijn
Makkelijker omgaan met hindernissen op je pad
Meer genieten
Meer ruimte voor positieve gevoelens
Voluit en meer verbonden kunnen leven
Het leven met al zijn gebreken volledig kunnen beleven
Stress regulatie

De volgende effecten van mindfulness zijn naar voren gekomen:

  1. Vermindering van stress en angst: Uit onderzoek blijkt dat mindfulness stress en angst kan verminderen. Door te leren omgaan met stressvolle situaties en negatieve gedachten, kunnen mensen zich rustiger en meer ontspannen voelen.
  2. Verbetering van concentratie en focus: Mindfulness kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie en focus. Door te leren hoe je je aandacht kunt richten op het huidige moment, kun je productiever en effectiever zijn in je werk en dagelijkse taken.
  3. Vermindering van depressie: Mindfulness kan ook helpen bij de behandeling van depressie. Door negatieve gedachten te herkennen en te accepteren, kunnen mensen leren omgaan met gevoelens van somberheid en verdriet.

  4. Versterking van het immuunsysteem: Ten slotte is er ook bewijs dat mindfulness het immuunsysteem kan versterken. Door te leren omgaan met stress en angst, kan het lichaam beter bestand zijn tegen ziektes en infecties.

Bron: SeeTrue mindfulness (https://www.mindfulness-trainingen.nl)


Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) (in de natuur)
ACT is een therapievorm die behoort tot de derde generatie gedragstherapie. ACT is een praktische methode die zich richt op het leren van mindfulness-vaardigheden, acceptatie, het effectief leren omgaan met emoties en cognities zonder deze rechtstreeks te willen veranderen, en te doen in je leven wat echt belangrijk voor je is.

Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben; niemand wil pijn, verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel. Het gevecht ertegen kost energie en is niet te winnen, de worsteling levert juist meer ellende op. Hoe meer je probeert lastige emoties niet te voelen en te ervaren, hoe sterker ze (uiteindelijk) worden.

ACT helpt om uit dit gevecht te stappen. Het gaat ervan uit dat negatieve ervaringen en tegenslagen bij het leven horen, en dat niet alle pijn direct oplosbaar is. Door ACT leer je om dingen waar je geen controle over hebt, zoals nare gedachten, angsten of pijn te accepteren/toe te laten in je leven en hier anders mee om te gaan. Je ontwikkelt meer veerkracht en leert omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Je leert om voluit te leven in de richting die voor jou waardevol en belangrijk is.

ACT bestaat uit zes verbonden componenten:

  1. Acceptatie: Ruimte maken voor moeilijke ervaringen en emoties. Alle gevoelens mogen er zijn, zoals ze zijn. Je openstellen voor wat je ervaart en het gevecht niet aan gaan;

  2. Defusie: Je gedachtes van een afstandje kunnen bekijken, zonder dat ze je volledig in beslag nemen;

  3. Het Zelf: Bewust je eigen gedachtes en gevoelens observeren en vanuit een ander perspectief bekijken. Flexibel omgaan met je zelf(beeld);

  4. Hier en nu: Bewust worden van het hier en nu, meer leven in het huidige moment. Met behulp van mindfulness oefeningen leren te voelen en ervaren zonder er meteen een oordeel over te hebben of er iets aan te hoeven veranderen;

  5. Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven. Wat maakt jouw leven rijk en zinvol;

  6. Toegewijd handelen: Bewuste en doelgerichte actie gericht op de doelen die voortkomen uit jouw waarden.


ACT helpt je als je bewust wilt leren leven en is toepasbaar in veel verschillende situaties en aspecten in je leven. Aan welke van bovenstaande pijlers (vooral) gewerkt zal worden, is afhankelijk van waar jij persoonlijk op vastloopt en wat jouw behoeften zijn.

 

Contact:

info@psychologiepraktijkkoster.nl
06-82159240

Leef Schiedam
Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam


Werkdagen: maandag & donderdag